Paradicsomos káposzta
Ahogy a levél szeptemberi szellője becsapja a konyha ablakát, azonnal tudom, hogy eljött az az idő, amikor a fűszeres, édes, paradicsomos káposzta ideje. Emlékszem, hogy nagymamám szeretett így főzni, nekem pedig mindig segítenem kellett a konyhában, még mielőtt a szó szoros értelmében betanultam volna a receptet. Íme hát a favorit őszi receptem, amit mindig nagy szeretettel és odaadással készítek.
Hozzávalók
- 1 Fej káposzta
- 2 nagy paradicsom
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 Csésze fehérbor (opcionális)
- Só, bors paprika
- olaj a sütéshez
- 1 Csomag kolbász
Eljárás
Először mossuk meg a káposztát, és vágjuk vékony csíkokra. Ne feledd, hogy a káposzta mennyisége csökken a főzés során, így nem baj, ha kezdetben úgy tűnik, túl sok. A paradicsomot és a hagymát kockára, a fokhagymát karikára vágjuk.
Egy nagy serpenyőben, közepes lángon hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát. Fontos, hogy ne égesd meg a zöldségeket, fontos a lassú, enyhe párolás.
Amikor a hagyma üveges, dobd hozzá a paradicsomot és a paprikát. Addig főzd, míg a paradicsom elkezd szétesni. Ettől lesz majd szaftos a káposzta.
Adj hozzá a káposztát, borsozd és sózd meg. Amikor a káposzta is megpuhult, öntsd rá a bort és főzd tovább, amíg az alkohol elpárolog. A bor hozzáadása valóban opcionális, de szerintem sokkal mélyebb, gazdagabb ízt ad a káposztának.
Szolgáld fel akár magában, akár pirított kenyeret tálalva mellé.