Pavlova torta
A Pavlova torta az új-zélandi és az ausztrál konyha egyik legnépszerűbb édessége, amelynek központjában a habosított tojásfehérje áll.
Hozzávalók
Tojáshabhoz:
- 4 ks tojásfehérje
- 250 g kristálycukor
- 1 teáskanálnyi ecet
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 teáskanál kukoricakeményítő
Töltelékhez:
- 200 ml tejszín
- 1 evőkanál porcukor
- 200 g bogyós gyümölcs (pl. eper, málna ribizli)
Eljárás
A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét pedig egy nagy tálba tesszük. Verjük habbá, amíg sűrű és fényes nem lesz. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, mindig egy kanálnyi adagot. Aztán adjuk hozzá az ecetet, a vaníliakivonatot és a kukoricakeményítőt.
A habot kanállal egy sütőpapírral kibélelt tepsire tegyük, úgy hogy a közepén mélyedést hagyunk.
Előmelegített sütőben, 100-120°C-on süssük 1,5 órán keresztül. Utána hagyjuk kihűlni a sütőben.
A töltelékhez verjük fel a tejszínt a porcukorral, majd a kihűlt Pavlova tészta közepébe kanalazzuk a tejszínhabot, és a tetejére szórjuk a bogyós gyümölcsöket. Azonnal tálaljuk.