Pecsenye
A pecsenye egy finom, laktató és egész évben készíthető étel, amely különleges alkalmakra, összejövetelekre vagy akár egy átlagos hétvégi ebédre is tökéletes választás. A hozzávalók egyszerűek és könnyen beszerezhetőek, a végeredmény pedig mindig ízletes és látványos, fűszeres szaftjával és omlós húsával.
Hozzávalók
- 1 darab sertéstarja
- 1 Fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 darab sárgarépa
- 2 darab petrezselyemgyökér
- 1 darab zeller
- 2 Szál babérlevél
- 2 teáskanál Majoránna
- 1 teáskanál köménymag
- 3 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt bors
Eljárás
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a zellert meghámozzuk, és karikákra vágjuk.
A köménymagot mozsárban összetörjük.
A tarját megmossuk, lecsepegtetjük, bedörzsöljük a sóval, borssal, a zúzott köménymaggal és majorannával.
Egy nagy serpenyőben felmelegítjük az étolajat, majd a húst mindkét oldalán megpirítjuk.
A serpenyő oldaláról kiszedjük a húst, és a helyére tesszük a hagymát, zöldségeket, babérlevelet, majd addig pirítjuk őket, amíg a hagyma üveges lesz.
A húst visszatesszük a serpenyőbe a zöldségekre, hozzáadjuk a fokhagymát, és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi.
Fedő alatt, lassú tűzön 2,5-3 órát pároljuk, közben néha megkeverjük, szükség esetén vizet adunk hozzá.
Amikor a hús omlósra főtt, a szaftot leszűrjük, a húst felszeleteljük, és a zöldségekkel együtt tálaljuk.