Puhát, élesztős bukták fokhagyma-sajt töltelékkel
Finom élesztős tésztából készült bukták, melyeket fantasztikus medvehagyma és sajt keverékből készült töltelékkel töltöttünk meg. A medvehagyma egészséges, ízletes és számosféleképpen felhasználható a konyhában.
Hozzávalók
Az úton
- 500 g sima liszt speciális
- 100 ml joghurt
- 50 ml olaj
- 50 ml olívaolaj
- 200 ml tej
- 21 g friss élesztő
- 11⁄2 TK Só
- 2 EK cukor
A tölteléken
- medvehagyma
- Sajt sós lében
- Só
Egyéb
- 1 EK víz
- 1 db sárgája
- Magok
Eljárás
A rendelkezésre álló hozzávalókból félkemény, nem ragadós tésztát készítünk, amit hagyunk kb.30-35 percig kelni, a szobahőmérséklettől függően.
Először aprítsuk fel az medvehagymát, majd keverjük össze a morzsolt sajttal és ízesítsük egy kis sóval. Az én választásom a sajtra a sóoldatban áztatott tehénsajt volt, körülbelül 300g, de adhat hozzá kevesebbet vagy többet is, ahogy ízlik :-) A medvehagymát két-három maréknyira vettem.
Amikor a tésztánk megdagadt, 12 egyenlő darabba vágjuk, és újra meggyúrjuk őket zsemlékké. A zsemle egy részét nyújtsuk ki, közepére rakjuk a bőséges tölteléket és hajtsuk be, mint egy buktát. Tepsire helyezzük papírral, megkenjük tojássárgájával, keverjük össze kevés vízzel és szórjuk meg magvakkal. Sütjük előmelegített sütőben 180°C-on kb.25 percig.
Ezek a sós bukták nagyszerűen ízletesek. A tészta nagyon finom, puha és magában is ízletes :-) A töltelék is nagyon finom, és valóban bőséges. És ami szintén nagyon fontos, hogy ez a sütemény még a második napon is marad puha!!! Jó étvágyat!
További receptjeimet megtalálja a cesminazuenal.blogspot.com blogomon és a Youtube-on