Rakott padlizsán
A rakott padlizsán egy ízletes és könnyen elkészíthető magyar étel, amelyben a padlizsánszeletek és a mártás rétegeire épül.
Hozzávalók
- 3 Közepes méretű padizsán
- 400 g darált hús (sertés vagy marha)
- 1 Fej vöröshagyma, finomra aprítva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 evőkanál olaj
- 1 konzerv aprított paradicsom
- 1 teáskanál só
- 1⁄2 teáskrölt feketebors
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- g reszelt trappista sajt
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 500 ml tej
- só, bors
- 2 tojás
Eljárás
Először a padlizsánokat vágd vékony karikákra. Sózd meg és hagyd állni kb. 20 percig, majd alaposan öblítsd le és szárítsd meg.
Egy serpenyőben forrósítsd fel az olajat, és pirítsd meg benne a darált húst közepes hőfokon kb. 5 percig, amíg megbarnul. Add hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, és pirítsd további 2 percig.
Öntsd hozzá az aprított paradicsomot, sót, borsot és pirospaprikát. Keverd össze, majd fedd le és főzd alacsony lángon kb. 15 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.
Egy másik serpenyőben olvaszd meg a vajat közepes lángon. Add hozzá a lisztet, és keverd össze, míg egy csomómentes pépet kapsz. Lassan adagold hozzá a tejet folyamatos keverés mellett, majd főzd, amíg besűrűsödik. Ízlés szerint fűszerezd sóval, borssal és szerecsendióval.
Vegyél egy tűzálló tálat, és kezdd a padlizsán karikák helyezésével az aljára. Tegyél rá egy réteg darált húsos mártást és egy réteg reszelt sajtot. Ismételd meg a rétegezést, amíg el nem fogy az összes hozzávaló. A legfelső rétegnek a sajttal kell lennie.
Üsd fel a tojásokat egy tálban, és locsold meg vele az egész rakott padlizsánt.
Tedd a tepsit a előmelegített sütőbe, és süsd meg kb. 30- percig, amíg a teteje aranybarnára pirul.