Forrás: Pixabay: laustkehlet
Sajtos kifli
Próbálja ki a sajtos kiflit másfajta sajtokkal is, mint az édesanyám, ki szerette volna próbálni a sajtkülönlegességeket, és én pedig szívesen kísérleteztem. Az édeskés sajtok, mint az emmentáli vagy az edami, még több ízdimenziót adhatnak ennek a finom péksüteménynek.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 2 evőkanál élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 dl langyos tej
- 100 g olvasztott vaj
- 200 g reszelt sajt
- 1 ks tojás
- só ízlés szerint
Eljárás
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a sót. Ez a művelet hozzájárul ahhoz, hogy a tészta egyenletesebben dolgozzon.
Egy kis edényben elkeverjük az élesztőt a cukorral és a langyos tejjel, majd hagyjuk 5-10 percig állni, amíg az élesztő felfut. Itt fontos, hogy a tej ne legyen forró, mert az megöli az élesztőt, és a tészta nem kel majd meg.
A felfutott élesztőt összekeverjük a lisztes keverékkel, hozzáadjuk az olvasztott vajat és annyi vizet, hogy puha, de nem ragadós tésztát kapjunk. Gondosan dolgozzuk össze a tésztát, mert a túl sok kevergetés megkeményíti.
Letakarjuk a tésztát és hagyjuk 1 órán keresztül, amíg megduplázódik a mérete. Legjobb, ha ezt meleg, huzatmentes helyen tesszük.
Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra. A tésztát osszuk 8 egyenlő részre, formázzunk kifliket, szórjuk meg a reszelt sajttal és hagyjuk további 15 percig pihenni. Ezalatt szépen megduzzadnak a kiflik.
Megkenjük a kifliket felvert tojással, majd betesszük a sütőbe és 20 perc alatt aranybarnára sütjük.