Forrás: canva
Sajtos-tejfölös lángos
A Sajtos-tejfölös lángos a magyar konyha kedvelt fogása, amelyet savanyúságokkal tálalva tálalnak. Ebben a verzióban tejföllel és reszelt sajttal szolgálják fel, amely savanyúságot ad a tésztának és krémes ízt ad hozzá. Nagyszerű választás lehet piknikre, vagy a hétköznapi vacsorára is.
Hozzávalók
A lángos tésztához:
- 500 g liszt
- 250 ml tej
- 2 ks tojás
- 10 g élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1⁄2 dl olaj
A feltéthez:
- 200 g trappista sajt
- 200 ml tejföl
- só, bors
Eljárás
Az élesztőt langyos tejben futtassuk fel, adjuk hozzá a cukrot, és hagyjuk 10 percet állni. Tegyük a lisztet egy tálba, és keverjük össze a sóval.
Ha az élesztő megfutott, adjuk hozzá a tojást, az olajat és az élesztőt. Keverjük össze alaposan, majd gyúrjuk össze a tésztát. Meleg helyen hagyjuk kelni 1 órát.
Ha a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, és nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra. Kiszúróval vagy pohárral vágjuk ki a lángosokat.
A lángosokat forró olajban süssük ki, mindkét oldalát kb. 2-3 perc alatt. A kisütött lángosokat helyezzük papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges zsiradékot.
A forró lángosokat kenjük meg tejföllel, majd szórjuk meg az apróra reszelt trappista sajttal. Sóval, borssal ízesítsük.