Forrás: Pixabay
Sárgaborsóleves kímélően
Sárgaborsóleves, a hagyományos magyar konyha egyik ikonikus étel. Egyszerű és tápláló, ideális télies étel, ami a mindennapok részévé válhat. A következő recept körülbelül 5 személyre és 1 óra 30 perces elkészítési idővel készül.
Hozzávalók
- 300 g sárgaborsó
- 3 Szál sárgarépa
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 Szál fehérrépa
- 1 Szál petrezselyemgyökér
- 1 csapott evőkanál só
- 1⁄2 teáskanál őrölt feketebors
- 1 teáskanál édesnemes piros pirospaprika
- 3 evőkanál olaj
- 11⁄2 l víz
Eljárás
A borsót előző este beáztatjuk, hogy megpuhuljon.
Apróra vágjuk a hagymát és a fokhagymát, majd a fehérrépát és a petrezselyemgyökeret is karikákra vágjuk.
A hagymát egy nagy fazékban az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a pirospaprikát.
A zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, petrezselyemgyökér) is beletesszük a fazékba, majd az egészet jól összekeverjük.
Hozzáadjuk a beáztatott borsót, a sót és a borsot, majd felöntjük a vízzel.
Fedő alatt, közepes lángon egy órát főzzük, közben időnként megkeverjük.
Amikor a borsó már puha, levesszük a tűzről, és botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítjük.
Ízlés szerint sóval, borssal finomítom és ha kell, pótoljuk a főzővizet.
Így visszatesszük a tűzhelyre, és még 10 percig főzzük.