Somlói torta
A somlói torta Magyarország egyik legismertebb és legnépszerűbb desszertje, amellyel könnyedén elkápráztathatod vendégeidet.
Hozzávalók
Piskótatészta
- 6 darab tojás (csak fehérje)
- 6 darab tojás (csak sárgája)
- 150 Gram porcukor
- 150 Gram liszt
Krém
- 8 darab tojássárgája
- 200 Gram porcukor
- 1 l tej
- 2 Csomag vaníliás cukor
- 30 Gram liszt
Csokoládéöntet
- 200 Gram étcsokoládé
- 1⁄2 l Tejszín
Díszítés
- 200 Gram tejszínhab
- 50 Gram csokoládéforgács
Eljárás
Először készítsük el a piskótát. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a cukrot, és keverjük addig, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Végül óvatosan forgassuk hozzá a lisztet.
A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon sütjük kb. 15 percig. Amikor kész, hagyjuk kihűlni.
Közben készítsük el a krémet. A tojássárgáját keverjük össze a porcukorral, majd adjuk hozzá a tejet és a vaníliás cukrot. Az egészet tegyük egy lábasba, és lassú tűzön kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, hagyjuk kihűlni.
A csokoládéöntet elkészítése a következő lépés. Egy lábasban melegítsük fel a tejszínt, majd adjuk hozzá a csokoládét, és keverjük, amíg az teljesen fel nem olvad. Ezután vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
Miután minden hozzávaló kihűlt, rétegezzük a tortát a következő sorrendben: piskótatészta, krém, csokoládéöntet. Ezt ismételjük meg, amíg a hozzávalók el nem fogynak, majd a tetejét díszítsük tejszínhabbal és csokoládéforgáccsal.
A tortát tegyük hűtőbe legalább 1 órára, hogy a krém megdermedjen. Tálalás előtt szeleteljük fel, és minden szelet tetejére tegyünk egy kanál tejszínhabot.