Sós fonott kalács
A házi sütemény mindig jobb, mint az üzletből vett. Nemcsak az íze más, hanem a minősége is. Ezek a fonott kalácsok csodálatosak, puha belsővel és ropogós héjjal. Legyen szó reggeliről vagy tízórairól, a jó sütemény mindenhol és mindig ízletes😉
Hozzávalók
tészta
- 1 kg sima liszt speciális
- 8 dl víz
- 1 dl olaj
- 2 EK Kristálycukor
- 1 evőkanál kömény
- 1 EK Só
- 42 g friss élesztő
a tészta megkenéséhez
- víz
a tészta megszórásához
- Szöveg
- Durva szemű só
Eljárás
Egy tálban először összekeverünk lisztet, cukrot, sót és őrölt köményt. Hozzáadjuk az olajat és a 3 dl vízben elkevert élesztőt. A maradék kb. 4,5-5 dl vizet fokozatosan adjuk hozzá, szükség szerint. Megdolgozzuk a tésztát, ami elválik a tálról. Meghintjük liszttel és röviden átgyúrjuk belőle a cipót. Lefedjük és hagyjuk kelni 1 órát.
A megdagadt tésztát 24 darabra vágjuk, amelyeket újra összegyúrunk golyókká. Minden fonott kalácshoz 3 golyóra lesz szükség, tehát ennek megfelelően ossza el a tésztát. Azonnal dolgozzunk tovább a golyókkal. 3 golyót vékonyra nyújtunk, és végül befonjuk őket, mint egy kontyot. Csak könnyedén és finoman fonjuk, hogy szépen meg tudjon kelni. A jobb áttekintés érdekében megnézheti a videómat is.
Az elkészült fonottakat száraz tepsire helyezzük, alaposan megkenjük a tetejét vízzel és megszórjuk durva sóval és köménnyel. Így előkészített fonottakat hagyjuk állni, amíg a sütőnk felmelegszik. A sütőt 200 °C-ra melegítjük fel, együtt a vízzel teli tálkával, amit a sütő aljára helyezünk. A víznek forrnia kell, mert a gőznek köszönhetően a fonottak csodálatos kérgét kapják.
Sütjük a fonott kenyeret 20 percig. Biztosra kell mennünk, ezért figyelnünk kell, mert minden sütő kissé más hatással süt. Hagyjuk a tepsin hülni egy kicsit, és utána maguktól fognak lejönni a tepsiről.
A péksütemény tényleg csodálatos, könnyű és a héja ropogós, pont ahogyan kell. Jó étvágyat !!!
További receptjeimet megtalálhatja a cesminazuenal.blogspot.com blogomon és a Youtube-on