Sült tarja tepsiben krumplival
A sült tarja tepsiben krumplival egy nagyon népszerű és kedvelt magyar fogás, melyet főleg hétvégeken és ünnepekkor készítenek. A szaftos, omlós sertéshús és az ízletes sült krumpli páratlan összhangja mindenkit levesz a lábáról.
Hozzávalók
- 1 kg sertéstarja
- 1 kg burgonya
- 4 Fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- só, bors pirospaprika
- 2 dl olaj- vagy zsír
- 2 dl víz
- petrezselyemzöld a díszítéshez
Eljárás
A tarját megmossuk, lecsepegtetjük, majd megfűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. A fokhagymát összezúzzuk, majd a hússal együtt egy tálba tesszük.
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és negyedekre szeleteljük.
Egy tepsit kikenünk olajjal vagy zsírral, beletesszük a tarját, rászórjuk a hagymát, burgonyát és az összezúzott fokhagymát.
A tepsit befedjük alufóliával, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (kb. 180-200 fokon) sütjük. A húst és a burgonyát időközönként meglocsoljuk a keletkezett levet.
Amikor a hús már majdnem kész (kb. 1 óra elteltével), levesszük a fóliát, és addig sütjük, míg a hús szép piros és ropogós nem lesz.
A sültet kivesszük a sütőből, és pár percig pihentetjük. Friss petrezselyemzölddel megszórjuk, majd tálaljuk.