Forrás: pixabay
Svéd uborkasaláta télire
Svéd uborkasaláta, a skandináv gasztronómia egyik ismert étele, mely friss uborkából, cukorból, ecetből és egyéb fűszerekből készül. Ideális kiegészítőként szolgál a húsételek espereséhez, vagy akár hidegtálakat is feldobhatjuk vele. Enyhe savanykás íze miatt kiválóan ellensúlyozza a zsíros, fűszeres ételeket. Téli előkészület címszó alatt akár nagyobb adagot is készíthetünk belőle, és be is tehetjük a spájzba, hiszen hosszú ideig eláll.
Hozzávalók
- 2 nagy uborka
- 2 evőkanál só
- 1 csokor Petrezselyem
- 2 dl ecet
- 11⁄2 dl víz
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál fehér bors
- 3 babérlevél
Eljárás
A uborkákat alaposan mosd meg, végeiket vágd le, és vékony szeletekre vágd fel. Helyezd egy nagy tálba, hintsd meg a sóval, és keverd össze.
A petrezselymet aprítsd fel, és add az uborkához.
Egy másik tálban keverd össze az ecetet, vizet, cukrot, fehér borsot és a babérleveleket. Keverd addig, amíg a cukor teljesen feloldódik.
Öntsd a keveréket az uborkára, add hozzá a petrezselymet, és alaposan keverd össze.
Letakarva tedd a hűtőbe legalább fél órára, így az ízek jobban összeérnek.
Szűrd le a levét és töltsd üvegekbe, légmentesen zárd le.
Sötét, hűvös helyen tárold.