Forrás: FB: Dnes varím a zajtra pečiem
Szilvakrémleves
A Szilvakrémleves egy ízletes, gyümölcs alapú édesség, amely a magyar konyha specialitása. Friss vagy konzerv szilvát használhat hozzá, így egész évben élvezhető. Kiváló előétel vagy desszert lehet egy hideg téli napon vagy egy meleg nyári estén.
Hozzávalók
- 1 kg friss szilva (vagy konzerv, ha nem szezonja van)
- 4 dl víz
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál tejszín (opcionális)
- fahéj ízlés szerint
- 3 evőkanál Keményítő
- 4 dl tej
Eljárás
Mossuk meg és magozzuk ki a szilvákat. Ha konzervet használunk, csupán csepegtessük le.
Egy nagy lábasban forraljuk fel a vizet a cukorral és a sóval együtt.
Adjuk hozzá a szilvát, és főzzük 15-20 percig, míg a gyümölcs megpuhul.
Ha a szilva megpuhult, vegyük le a tűzről és pürésítsük simára egy robotgép segítségével vagy egy villával.
Adjuk hozzá a citromlevet, a fahéjat és tej, majd keverjük jól össze.
A keményítőt keverjük el egy kis hideg vízben, majd öntsük a leveshez.
Forraljuk fel újra a levest, és főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha szükséges, ízesítsük újra.
Tálaljuk forrón vagy hűtsük le és hidegen tálaljuk. A tetejét díszíthetjük tejszínnel és friss mentalevéllel.