Forrás: canva
Szilvás piskóta
A Szilvás piskóta egy igazi magyar klasszikus, melynek édes, gyümölcsös íze és puha tésztája mindenkit elbűvöl. Sokak kedvence a hűvösebb napokon, de bármikor tökéletes desszert lehet.
Hozzávalók
- 250 g finomliszt
- 100 g cukor
- 50 g vaj
- 3 ks tojás
- 1 Csomag sütőpor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 500 g szilva
- egy csipet só
- porcukor a tetejére
Eljárás
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Közben a tojásokat válasszuk szét. A fehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá.
A sárgáját keverjük simára a cukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a langyos vajat.
A lisztet keverjük el a sütőporral, majd ezt is adjuk a sárgájához. Dolgozzuk össze alaposan.
Végül óvatosan forgassuk bele a fehérjehabot. Ügyeljünk, hogy a tészta levegős maradjon!
Az elkészült tésztát öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
A szilvákat mossuk meg és magozzuk ki, majd vágjuk cikkekbe, és szórjuk a tetejére.
Süssük a piskótát 30-35 percig, vagy addig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Miután kivettük a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk.