Szilvás süti
A süteményt langyosan vagy hidegen is fogyaszthatjuk, akár önmagában, akár tejszínnel vagy vaníliafagylalttal tálalva.
Hozzávalók
- 250 g finomliszt
- 125 g vaj (hideg és kockára vágott)
- 80 g porcukor
- 1 tojás
- csipet só
- 500 g szilva
- 50 g kristálycukor
- 1 teáskanál Fahéj
- 50 g zsemlemorzsa
Eljárás
Először elkészítjük a tésztát. Ehhez a lisztet, a hideg vajat, a porcukrot, a tojást és a sót egy tálba tesszük, majd összegyúrjuk. Készítsünk belőle egy gombócot, majd csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe 30 percre pihenni.
A tészta pihenése közben mossuk meg, majd magozzuk ki és vágjuk félbe a szilvákat. Szórjuk meg őket cukorral és fahéjjal, majd hagyjuk állni egy rövid ideig.
Ha letelt a fél óra, vegyük ki a tésztát a hűtőből, majd osszuk ketté. Nyújtsunk belőle két vékony lapot.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük az egyik lapot bele. Szórjuk meg zsemlemorzsával.
Rendezzük rá a cukros szilvákat, majd szórjuk meg őket újra egy kevés zsemlemorzsával.
Borítsuk rá a másikésztalapot, majd a tészta tetejét szurkodjuk meg villával.
Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük kb. 30 percig, vagy amíg a tészta aranybarnára pirul.
Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel és tálaljuk langyosan vagy hidegen.