Forrás: Unsplash
Szilváslepény
A Szilváslepény egy hagyományos magyar desszert, amelynek alapja az édes, puha tészta és a lédús szilvalekvár.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 15 g élesztő
- 250 ml langyos tej
- 70 g cukor
- 1 csipet só
- 80 g vaj olvasztott
- 1 tojás
- 500 g szilvalekvár
- 2 evőkanál morzsacukor
- 1 evőkanál tejföl
- fahéjas cukor a tetejére
Eljárás
Az élesztőt keverjük el egy kevés langyos tejben és hagyjuk, hogy felfusson.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a cukrot. Készítsünk egy mélyedést a közepébe.
Öntsük a feloldott élesztőt a mélyedésbe, majd adjuk hozzá a tojást, a langyos tejet és a vajat. Keverjük össze az összetevőket, amíg egy hatalmas tésztát kapunk.
Borítsuk be a tésztát és hagyjuk pihenni meleg helyen, amíg a duplájára kel.
Amikor a tészta megkel nyútsuk ki egy enyhén lisztezett felületen, hogy egy nagy téglalapot kapjunk.
Kenjük el egyenletesen szilvalekvárt a tészta felületén, majd szórjuk meg kenyérmorzsával.
Helyezzük sütőapírral borított tepsire.
Kenjük meg a szilváslepények tetejét tejföllel.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 25 percig süssük, amíg aranybarnák lesznek.