Forrás: Youtube
Tejfölös bableves füstöltkolbász karikákkal
Erdélyi tejfölös bableves jó sűrűn és gazdagon. Csupa husi bab és tejföl az egész.
Hozzávalók
- 2 Szál füstölt kolbász
- 1 Fej hagyma
- 1 ek zsír
- 2 ek Paprika
- fél bögre víz
- 500 gr áztatott bab
- só
- bors
- petrezselyemzöld
- borsikafű
- lestyán
- chili paprika
- 3 koktél paradicsom
- 2 ks babérlevél
- 11⁄2 ek házi vegeta
- 500 ml tejföl
- 1 ek liszt
- 1 ek ecet
Eljárás
A babot előző este beáztatjuk
Zsíron megdinszteljük az apróra vágott hagymát. A megtisztított fokhagymát is beleaprítjuk. Felkarikázzuk a kolbászokat. Amint megpárolódott a hagymánk rászórjuk a pirospaprikát összekeverjük és felöntjük vízzel.
Belefobáljuk a felkarikázott kolbászt és jól átkeverjük. Beleborítjuk a beáztatott, leszűrt babot és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fűszerezzük sóval, borssal, egy kevés chilivel (ha szeretjök a csípőset) Mehetnek bele a félbevágott paradicsomok a borsikafű, petrezselyem, lestyán és pár levél babér. Tegyünk bele a házi vegetából is. Főzzük míg a bab elkezd puhulni.
A habaráshoz a lisztet csomómentesre keverjük tejföllel majd hozzákanalazunk egy két merőkanállal a leves levéből és elkeverjük. Aztán beleöntjük a levesbe az egészet. Rottyantsuk össze és kóstoljuk meg, hogy kelle e még bele só, bors. A végére egy guszta selymes állagot kell kapjunk. Ha megpuhult a bab, adjuk hozzá az ecetet és még egyszer forraljuk össze és már tálalhatjuk is.