:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/-C53BoHA6KhDqMW_YQkA/f4b5a032d868b46d44fe315a18e9a5.jpeg)
Forrás: Pixabay: RitaE
Tejfölös rakott karfiol
Az olcsó, egyszerű, de annál ízletesebb fogásokat kedvelőknek ajánlom ezt a receptet. A tejfölös rakott karfiol kiváló választás, ha valami könnyű, de egyben tápláló ételt szeretnénk tálalni. Sokszor készítem, mert a családom nagyon szereti, így igyekszem variálni is az ízesítésén.
Hozzávalók
- 1 Közepes fej karfiol
- 2 dl tejföl
- 2 tojás
- só, bors ízlés szerint
- szerecsendió
- 1 Csomag reszelt trappista sajt
Eljárás
Először a karfiolt rózsáira szedem, majd sós, forrásban lévő vízben megfőzöm. Ha tapasztalatból kitapasztaltad, hogy a karfiol hamar megpuhul, figyelj arra, hogy ne főzd túl, mert a sütőben is kap még hőt.
Amíg a karfiol fő, elkészítem a tejfölös öntetet. A tejfölt összekeverem a tojásokkal, sóval, borssal és egy csipetnyi szerecsendióval. Az ízesítők adagolásánál légy óvatos, mert a szerecsendió intenzív íze könnyen elnyomja a többi összetevőt.
A tejfölös keveréket a már megfőtt karfiolra öntöm, majd megszórom reszelt sajttal. Ha szereted a ropogós, sajtos tetejű ételeket, bátran adj hozzá bőségesen sajtot.
A rakott karfiolt előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 perc alatt.sütöm készre. Tudatosan sütöm alacsonyabb hőmérsékleten, mert így a teteje szépen megpirul, anélkül, hogy a belseje száraz lenne.