Tipikus magyar Meggyes Túrós
A meggyes túrós egy hagyományos magyar desszert, amelynek alapja a túrós tészta és a friss meggy. A krémes túró és a savanykás meggy tökéletesen kiegészítik egymást, így egy igazi finomságot kapunk.
Hozzávalók
- 300 g friss meggy
- 500 g túró
- 200 g porcukor
- 3 tojás
- 200 ml tejszín
- 100 g vaj
- 200 g liszt
- vaníliás cukor
- csipet só
Eljárás
Először elkészítjük a tésztát. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a vaníliás cukrot és a sót. Adjunk hozzá a felkockázott vajat, majd morzsoljuk össze az ujjainkkal, amíg az egész massza morzsás állagú lesz.
Adjuk hozzá a tojást, és gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, hozzá egy kevés hideg vizet, hogy könnyen formázható legyen.
Készítsük elő a sütőt 180 fokra.
Kenjünk ki egy kerek tortaformát vajjal, majd nyomkodjuk bele a tésztát úgy, hogy az alakítson ki egy vékony tésztafalt. Nyomkodjuk jól a formához, és alaposan szortsuk el a peremeket.
Egy másik tálban keverjük össze a túrót, a porcukrot és a tojásokat. Adjuk hozzá a tejszínt, és alaposan keverjük össze, amíg egy sima krémet kapunk.
Öntsük a túrós krémet a tészta alapra.
A meggyeket mosjuk meg, távolítsuk el a magokat, majd szórjuk rá a túrós rétegre.
Tegyük a süteményt a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük kb. 40 percig, amíg a tészta kissé aranybarnára és a töltelék jól megszilárdul.
Miután kész, hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük fel és tálaljuk.