Forrás: Pixabay: PublicDomainPictures
Tökéletes szaftos pulykasült
Ez a sült pulyka mindig lenyűgöz a zamatos és ízletes húsával, amelyhez ropogós és aranybarna bőr párosul.
Hozzávalók
- 1 Egész pulyka
- 2 csészék Kosher só
- 2 csészék barna cukor
- 1 gallon Csirkeleves
- 1 evőkanál Fekete bors
- 11⁄2 kanalak Szegfűbors bogyók
- 11⁄2 kanalak Apróra vágott kandírozott gyömbér
- 1 gallon Erősen jeges víz
- 1 Piros alma, szeletelve
- 1⁄2 Hagyma, szeletelve
- 1 bot Fahéj
- 1 csésze víz
- 4 ágak Rosemary
- 6 levelek zsálya
- repceolaj
Eljárás
A sütés előtti este egy nagy lábasban, közepesen magas hőfokon keverje össze a sót, a barna cukrot, a csirkelevest, a borsszemeket, a fűszerbogyókat és a kandírozott gyömbért. Időnként megkeverjük, hogy a szilárd anyagok feloldódjanak, és felforraljuk. Ezután hagyja a keveréket szobahőmérsékletűre hűlni, mielőtt hűtőbe teszi. A pácolás biztosítja a nedves és ízletes pulykát.
A főzés napján korán keverje össze a sós páclét és a jeges vizet egy tiszta, 5 gallonos vödörben. Tegye a felolvasztott pulykát (a belsőségeket eltávolítva) a vödörbe a mellével lefelé.
Hűtőszekrényben vagy hűvös helyen 6 órán át pihentetjük, a pulykát a pácolás felénél megforgatva.
Melegítse elő a sütőt 260 °C-ra. Készítsen elő egy sütőedényt ráccsal, és győződjön meg róla, hogy elég stabil ahhoz, hogy elbírja a pulykát.
Alaposan öblítse le a pulykát hideg víz alatt, majd papírtörlővel törölje szárazra.
Töltjük meg a pulykát alma- és hagymaszeletekkel, fahéjrúddal és egy csésze vízzel. Ez nemcsak ízesítik a pulykát, hanem segít nedvesen tartani.
A mellek bőre alá helyezzen rozmaring- és zsályaleveleket, hogy még több aromát és ízt kapjon.
Kenje meg a pulykát repceolajjal. Az olaj hozzájárul a tökéletesen ropogós és szépen megbarnult bőrhöz.
Süsse a pulykát az előmelegített sütőben körülbelül 30 percig.
Csökkentse a hőfokot 175 °C-ra, fedje le a madarat dupla réteg alufóliával, és süsse további 2-2 1/2 órán át, időnként locsolja meg a serpenyő szaftjával. Ne feledje, hogy a folyamatos locsolás elengedhetetlen a szaftos sülthez.
A pulyka tökéletes átsülését a comb legvastagabb részébe szúrt szondás hőmérővel ellenőrizheti. A hőmérőnek 74 °C-ot (165 °F) kell mutatnia.
A pulykát hagyja pihenni, friss alufóliával letakarva 15 percig, mielőtt felszeletelné.