Tökös cheesecake tejszínes öntettel
Ezt már régen készítettem, de az íze fantasztikus volt. Lehet, hogy nem gondolnád, de a tök is remekül illik egy ilyen desszerthez.
Hozzávalók
Szöveg
- Használhatunk klasszikus vajas süteményeket is
- 170 g Zabpehely
- 80 g dió
- 1 db tojás
- 100 g vaj
- 3 cukor/méz
Krém
- 500 g Finom túró
- 250 g mogyoróvaj
- 400 g Hokkaido tökfürt
- 4 EK méz
- 3 tojás
- 2 EK Simliszta speltaliszt
- 2 teáskanál Fahéj
- 1⁄2 teáskanál őrölt gyömbér
Mártás
- 100 g tejföl
- 1 csomagolás vaníliás cukor
Eljárás
Először turmixoljuk le a dióféléket és a zabpelyhet. Ezeket összekeverjük a tojással, olvasztott vajjal és mézzel. Az elkészített keveréket beleverjük egy sütőpapírral bélelt tortaformába (24 cm átmérőjű), csak az alján.
Villával szurkáljuk meg és süssük előmelegített 180 fokos sütőben körülbelül 10 percig.
A krémet tehén túró, kenőmargarin és tökpüré keverésével készítjük el. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és mindig összemixeljük. Ezután hozzáadjuk a lisztet, az édesítőszert, a fűszereket és mindent összekeverünk (szükség esetén kézi mixerrel keverjük össze).
A krémet a előkészített tésztára öntjük és 150 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, nagyjából 1 óráig. A sütő aljára vízzel teli tepsit helyezünk. A sült cheesecake a közepén finoman remeghet. Hagyjuk a kikapcsolt sütőben legalább még fél óráig lassan hűlni.
Hűtés után megkenjük savanyú tejszínnel, amit vaníliás cukorral édesítünk.
Díszítse saját fantáziája szerint, és tegye a hűtőbe, lehetőleg éjjelre.