Törökméz
A törökméz egy klasszikus magyar édesség, amelynek ízét a méz és a dió kéz a kézben járó harmoniája határozza meg. Testes, laktató, jellegzetesen édes, könnyű vele bűnbe esni.
Hozzávalók
- 300 g kristálycukor
- 200 ml víz
- 500 g dió (darált)
- 1500 g Méz
- 3 ks tojás
- 300 g liszt
- 1⁄4 teáskanál sütőpor
- csipetnyi só
- 1 teáskanál vaníliaaroma (opcionális)
Eljárás
Először a cukrot egy lábosban összekeverjük a vízzel és közepes lángon addig főzzük, míg a cukor teljesen meg nem olvad. Ezt követően hozzáadjuk a darált diót és a mézet, majd folyamatosan kevergetve főzzük a masszát, amíg sűrű, szirup-szerű állagú nem lesz.
Amíg a massza hűl, a tojásokat egy tálban felverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a sót és a vaníliaaromát. Alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat.
Az előkészített, karamellizált diós-mézes masszát a tészta közepébe öntjük, majd a szélektől indulva óvatosan belekeverjük a tésztába.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 1 órán át sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a tészta teljesen átsült-e.
Amikor kihűlt, szeletekre vágjuk és tálaljuk.