Forrás: freepik
Toros káposzta
Természetesen az idők során a recept kicsit változott, de úgy gondolom, hogy a mai változat is méltó örököse a régi idők receptjeinek. Rengetegszer készítettem már, akár hétvégén a családnak, vagy baráti összejöveteleken.
Hozzávalók
- 1 Fej káposzta
- 1 kg sertésbordaszín
- 3 dl tejföl
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 3 evőkanál zsír
- 2 evőkanál liszt
Eljárás
Először is, megvágjuk a sertésbordaszínt 4-5 cm hosszú darabokra. Ezt mindig úgy teszem, hogy a húst előző este beteszem a hűtőbe, hogy másnap könnyebb legyen vágni. Amikor ezzel megvagyunk, közepes lángon, serpenyőben felmelegítjük a zsírt és hozzáadjuk a vágott húst. Pár percig sütjük, csak hogy barnuljon, de vigyázzunk, hogy ne égesse le.
Ezután a káposztát lereszeljük, vagy aprítógépben aprítjuk. Én személy szerint inkább a reszelőt preferálom, mivel így a végeredmény szerintem sokkal ízletesebb. A húshoz hozzáadjuk a reszelt káposztát, a hagymát és a fokhagymát. A zöldségek pirításával ne siessünk, mert így tudnak igazán finom, karamellizált ízeket előállítani.
Miután a káposzta kezdi elveszíteni a nedvességét, tetszés szerint sózzuk, borsozzuk. Vigyázat, ne sózzuk túl, mert étkezés közben ez lehet, hogy nem lesz a legkellemesebb.
Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a lisztet. A liszttel óvatosan bánjunk, mert nem akarunk csomós létrejönni. Én általában kis részletekben adom hozzá, közben állandóan keverve.
Végül főzzük még további 25-30 percig, hogy a hústól és a káposztától örökölt ízek tovább összeérjenek. Kóstoljuk meg, hogy a só és a bors mennyiségével elégedettek vagyunk-e, és ha szükséges, adjunk még hozzá.