Forrás: canva
Tradicionális ostya
Ez a recept az általam, sokszor kipróbált és hagyományos, omlós ostya, melynek csodás íze a gyerekkorom emlékeit idézi fel minden egyes alkalommal.
Hozzávalók
- 4 tojásfehérje
- 200 g porcukor
- 1 csipet só
- 1 Csomag vanília cukor
- 200 g darált mandula/mogyoró/dió
- 2 ostyalap
Eljárás
A tojásfehérjékből habot verünk. Itt az a fontos, hogy a tojásfehérje teljesen hűvös legyen és nem érintkezhet semmiféle zsírral, hiszen ezek gátolják a felverést. Ezért is ajánlott az edényt és a habverőt is előzetesen hideg vízzel átöblíteni. Porcukrot és a sót hozzáadjuk, majd alaposan elkeverjük.
Következő lépésként adjuk hozzá a vanília cukrot és a darált diót/mandulát/mogyorót. Ezt érdemes apránként tenni, míg homogén masszát nem kapunk.
Az ostyalapokat kicsit megvizezzük, így könnyebben formázhatók és lehet rájuk kenni a masszát. Én személy szerint nagyon vékony rétegben szoktam felvinni, mert szeretem, ha a dió íze dominál.
A töltött ostyákat 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 10-15 percig. Fontos figyelemmel őrizni őket, mert könnyen megéghetnek! A kész ostyákat hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt fogyasztjuk.
Fontos, hogy a friss ostya picit rugalmas, de a hűlés után szépen megkeményedik, és ropogós lesz.