Tradícionális Tökleves őszre
A tökleves egy tradicionális, igazán őszies magyar étel, amely melegséget és kényelmet nyújt a hűvösebb napokon. Gazdag, krémes állagú és az édes-tök íze tökéletesen ötvöződik a fűszerekkel.
Hozzávalók
- 1 kg tök (sütőtök a legideálisabb)
- 1 Közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 l zöldségleves alaplé
- 200 ml főzőtejszín
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olaj
- 1 teáskanál só
- 1⁄2 teáskanál őrölt fekete bors
- 1⁄2 teáskanál szerecsendió
- 1 teáskanál currypor (elhagyható)
Eljárás
A tököt megpucoljuk, magjait eltávolítjuk, majd felkockázzuk.
A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk.
Egy nagy fazékban felmelegítjük a vajat és az olajat, majd hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, és addig pároljuk, amíg a hagyma üveges lesz.
Hozzáadjuk a tököt, majd fedő alatt, kis lángon 10-15 percig pároljuk, amíg a tök megpuhul.
Hozzáadjuk a zöldségleves alaplevet, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és curryporral, majd fedő alatt kb. 20 percig főzzük, amíg a tök teljesen megpuhul.
Miután a tök teljesen megpuhult, botmixerrel pürésítjük a levest.
Hozzáadjuk a főzőtejszínt, majd további 5-10 percig főzzük.
Tálalás előtt ellenőrizzük és szükség esetén utánfűszerezzük.