Forrás: Youtube
Túrós labdabukta kelt tésztából
Lepd meg a családot egy adag édes és isteni túrós buktával.
Hozzávalók
Tészta
- 21⁄2 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 2 ek cukor
- 50 dkg finomliszt
- 1⁄2 kk só
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 ks tojás
- 10 dkg margarin
Töltelék
- 20 dkg tehéntúró
- 1 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 ks tojás
- 1 ek margarin
Eljárás
Az élesztőt a meleg tejbe morzsoljuk, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk az élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Ezalatt a sütőformát egész vékonyan kikenjük margarinnal, és megszórjuk liszttel.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, ahol kb. ujjnyi vastagra elnyújtjuk. Majd egy nagyobb pogácsa kiszaggatjuk.
A töltelékhez a túrót villával áttörjük, majd a cukrokkal és a tojással alaposan összeforgatjuk.
Mindegyik tészta közepére rakunk 1 teáskanálnyi tölteléket.
A tészta széleit batyu szerűen összenyomjuk, majd gombóccá formáljuk. Ezeket egy előkészített formába rendezzük. Tetejüket olvasztott margarinnal kenjük meg.
20-25 percig kelni hagyjuk, majd 180 fokon előmelegített sütőben 23 percig sütjük.