Forrás: hanbr from Getty Images
Vadas mártás recept szarvashúsból
Ez a klasszikus magyar étel kiváló választás az ünnepi asztalra. A vad ízletes mártásban, fűszerekkel és vörösborral főzve fantasztikus íz élményt nyújt.
Hozzávalók
A hús marinálásához
- 1000 g szarvashús (comb vagy lapocka)
- 1 ks fehér hagyma
- 1 ks sárga hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 l vörösbor
- 3 szem borókabogyó
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt bors
A vadas mártáshoz
- 100 g répa
- 100 g gyökérpetrezselyem
- 100 g zeller
- 2 ks hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ks paradicsom
- 4 evőkanál liszt
- 1 ks citrom
- 200 g tejföl
- 1 l víz
- 1 csipet só
- 1 csipet őrölt bors
Eljárás
Először készítsd el a húst a marinádhoz. A húst vágd kisebb darabokra és tedd egy tálba. Adj hozzá aprított hagymát, fokhagymát, petrezselymet, borókabogyókat, sót és borsot. Öntsd fel a vörösborral, és hagyd állni a hűtőben legalább 24 órán át, de akár 48 órán át is.
A mártás elkészítéséhez először aprítsd fel a zöldségeket és a hagymát. A paradicsomot hámozd meg és vágd kisebb darabokra.
Egy nagy serpenyőben pirítsd meg a zöldségeket és a hagymát. Ezután add hozzá a lisztet, és keverd jól össze.
Add hozzá a húst a marinádból, a fűszereket, a paradicsomot, a meghámozott és felaprított citromot, majd öntsd fel vízzel. Főzd kis lángon, fedő alatt, amíg a hús megpuhul.
Amikor a hús már majdnem kész, add hozzá a tejfölt, keverd össze, és főzd még 5-10 percig.
Keverjük össze a mártást.