Forrás: freepik
Zakuszka
A zakuszka a kelet-európai konyha egyik ikonikus zöldségkrémje, amely többek között paprikából, paradicsomból és padlizsánból készül. Bár többféle változata létezik, ez a recept a hagyományos magyar változatot írja le. Finom, laktató és egészséges, ideális szendvicsre, de akár a húsfalatok mellé is.
Hozzávalók
- 2 nagy padlizsán
- 2 nagy piros kaliforniai paprika
- 2 Közepes fehér vöröshagyma
- 4 Közepes paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 Üveg cukorborsó
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál őrölt paprika
Eljárás
Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra. Tegyük a padlizsánt, a paprikát és a paradicsomot sütőbe, és süssük őket kb. 40 percig, vagy amíg a bőrük meg nem pirul és el nem kezd leválni. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Közben vágjuk fel a hagymát és a fokhagymát, és tegyük félre.
Amikor a zöldségek már elegendően kihűltek, hámozzuk le a bőröket, és aprítsuk fel őket.
Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olajat közepes lángon, majd adjuk hozzá a vágott hagymát és fokhagymát. Főzzük őket, amíg meg nem puhulnak.
Adjuk hozzá a felaprított zöldségeket és a cukorborsót, majd ízesítsük sóval, borssal és paprikával. Keverjük össze, és hagyjuk lassú tűzön főni kb. 15 percig, amíg az összes hozzávaló jól össze nem olvad.
A zakuszkát kenjük szendvicskre, vagy tálaljuk húsfalatok mellé. Jó étvágyat!