Forrás: pixabay
Zöldségekkel gazdag Fejtett Bableves
A fejtett bableves egy hagyományos magyar étel, amelyet többnyire családi vagy ünnepi alkalmakkor fogyasztunk. A fűszeres húslevesben főtt bab és zöldségek adnak gazdagságot és ízt ételnek.
Hozzávalók
- 250 g fejtett bab
- 500 g marhalábszár vagy marhahús (apróhús)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 1 zeller
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 kis fej karalábé
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- só, bors ízlés szerint
Eljárás
Az előre beáztatott babot megmossuk és leszűrjük.
Egy nagy fazékban forró vízbe tesszük a babot és főzni kezdjük.
A marhalábszárat (vagy a marhahúst) megtisztítjuk, hideg vízben leöblítjük, majd hideg vízben feltesszük főni.
A hagymát és fokhagymát meghámozzuk és finom vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és kockákra vágjuk.
Egy lábasban az olaj felmelegítjük, hozzáadjuk a hagymát és fokhagymát, majd üvegesre pirítjuk.
Hozzáadjuk a pirospaprikát, majd azonnal felöntjük vízzel és jól elkeverjük.
Hozzáadjuk a kockázott zöldsgeket és a megfőtt babot, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az összetevőket. Sóval és borssal ízesítjük.
Felforraljuk, majd takaréklángon 1-1,5 órán keresztül főzzük, amíg a zöldségek és a bab teljesen megpuhul.
Amikor a hús is főtt, leszedjük róla a zsírt és a csonkokat. A húst kisebb darabokra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe.
Levesszük a tűzről és legalábbig hagyjuk állni. Tálaláskor friss petrezselyemmel megszórjuk.