Forrás: Pixabay: Hans
Zsidótojás
A zsidótojás egy magyar klasszikus körtojás-étel, amit tipikusan húsvétkor készítenek. Az étel neve arra utal, hogy a húsvéti ünnepek alatt a zsidó közösségeknél készíthető, hiszen nincsenek benne tejtermékek. A zsidótojás egyszerűen elkészíthető, és ízletes szendvicsfeltét, de akár önálló ételként is megállja a helyét.
Hozzávalók
alapanyagok
- 6 ks tojás
- 1 Fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 teáskanál só
szósz
- 4 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál Paprika
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
Eljárás
A tojásokat főzd keményre, majd hűtsd le őket. Hámozd le a héjukat, és tedd félre őket.
A hagymát és a fokhagymát vágd apróra, a petrezselyemzöldet aprítsd fel.
Egy lábosban hevítsd fel az olajat, majd add hozzá a lisztet, és süsd világosbarnára.
Add hozzá a finomra vágott hagymát és fokhagymát, majd süsd tovább a liszttel együtt, amíg a hagyma meg nem puhul.
Szórd bele a paprikát, sózd, borsozd, majd öntsd fel 2-3 evőkanál vízzel, és főzd pár percig, amíg a szósz besűrűsödik.
A tojásokat vágd félbe, és tedd bele a szószba. Főzd még pár percig, majd szórd meg petrezselyemzölddel, és tálald.