HIRDETŐ
A legfinomabb csipkebogyó lekvár

A legfinomabb csipkebogyó lekvár

Fantasztikusan finom lekvár, amivel kicsit több munka van, de az eredmény mindenképpen megéri 🙂 A lekvárnak gyönyörű színe, pépes állaga és lágy íze van.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
10
  • 4 kg friss csipkebogyó Hozzáadott
  • 1.2 kg cukor Hozzáadott
  • víz Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

120 perc.
1. Lépés

Először összegyűjtjük a bogyókat. Volt segítségem, gyűjtögettünk a fiammal, így gyorsabban ment🙂 4,1kg szedünk, mivel pár grammot kidobunk tisztítás közben.

A legfinomabb csipkebogyó lekvár - előkészítő lépés 1
2. Lépés

Késsel vágd le a bogyók hegyét és a szárát is, ha gyűjtögettél 🙂 Mosd meg, tedd egy nagy fazékba és öntsd fel vízzel. A vizet körülbelül 3 ujjal fölé kell önteni. Végül a bogyókat teljesen puhára főzzük. Én lassan főztem kb 2 órát🙂 Hagyjuk kicsit kihűlni a megfőtt bogyókat.

3. Lépés

Amikor a bogyók 50%-ra kihűltek, botmixerrel masszává turmixoljuk. Nyomjuk át a masszát egy nagy szitán és szűrjük le. A szűrőn legyenenek kis lyukak, hogy se a héjak, se a magvak ne csússzanak ki 🙂 Préselésnél használhatunk kesztyűt, hiszen kézzel kell majd préselni a masszát. Szűréskor időnként öntsön hideg vizet a szűrőbe, hogy megkönnyítse a szűrést. A teljes masszát kétszer leszűrjük, azaz először egyszer, majd a teljes leszűrt mennyiséget még egyszer.

4. Lépés

Amikor az egészet leszűrtük, a "lekvárt" is leszűrjük utoljára. Ez azért van így, hogy az utolsó, véletlenül kicsúszott szőrszálak is beakadjanak 🙂 Gyorsan megy, ezúttal csak kanállal csináljuk. Minden szűréskor le kell öblíteni a szitát vízzel, hogy eltávolítsa a beszorult szőrszálakat, és újra szűrje le egy tisztaban. A teljes és még pontosabb eljárás érdekében javaslom inkább nézze meg videómat.

5. Lépés

A lekvárt megkeverve felforraljuk. Amikor már forrni kezdett, gyakori kevergetés mellett 30 percig főzzük. Ezután adjunk hozzá cukrot, és főzzük együtt további 30 percig. Főzés közben gyakran kell kevergetni, mert ennek a lekvárnak a sűrűsége gyorsan lesüllyed az aljára és meg tud ragadni, majd megsülni😅 A megadott idő elteltével tányérra szedhet 1ek lekvárt, hagydja kihűlni, és ellenőrizze a lekvár sűrűségét.

6. Lépés

A még forró lekvárt töltsük üvegekbe, és fordítsuk fejjel lefelé az üvegeket. Hagyja teljesen kihűlni a lekvárt, vagy még kissé melegen fordítsa vissza. Ebből az adagból 10 db 3-dl-es üveg és még 1 db tányér lett kóstolásra 🙂 A sűrűsége teljesen megfelelő, nem lesz sűrűbb/keményebb ez a lekvár.

7. Lépés

Csodálatos dolog a csipkebogyó lekvár. Az íze egyedi, az állaga maga is pépes és nagyon lágy❤ A lekvár semmiképpen sem túlcukrozott, 100%-ban megőrzi saját kiváló ízét. Számunkra ez az egyik legjobb lekvár, amit imádunk! Határozottan ajánlom mindenkinek, akinek van lehetősége elkészíteni ezt a csodálatos lekvárt. Jó étvágyat!

A legfinomabb csipkebogyó lekvár - előkészítő lépés 1
8. Lépés

U.I. Vannak, akik a bogyókat először nagy lyukú szitán szűrik át, majd csak azután finom szitán. De én nem így teszem, mert a nagy szitán több szennyeződés megy át, ami aztán úgyis felhalmozódik a finomabb szitán. Nekem így bejön és meg vagyok elégedve. Ami a lekvárgyártás során keletkezett "hulladékot" illeti, azt kidobom. A lekvárba már minden íz és vitamin belefőtt, így szerintem értelmetlen más felhasználásra félretenni. Ha teához szeretnék akkor gyűjtök még friss csipkebogyót és szárítok 🙂

9. Lépés

További receptjeimet megtalálod a cesminazuenal.blogspot.com blogomon és a Youtube-on

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új

Top kategóriák

Mascarpone

141 receptek

Olcsó ételek

503 receptek

Karfiol

66 receptek

Brokkoli

71 receptek

Húsételek

1231 receptek

Borsó

142 receptek

Késői reggeli

311 receptek

Ebéd

2588 receptek