Áfonyás sajttorta
Egy újabb sajttorta recept. Ezúttal áfonyás krémmel, amit csokoládéval öntünk le.
Hozzávalók
Corpus
- 200 g Szárított gyümölcs
- 100 g Szerszámok
Krém
- 250 g mascarpone
- 500 g Finom túró
- 200 g Tejszín savanyúság
- 2 db Tojás
- 2 EK Simlis tönkölyliszt
- 120 g Porcukor
- 150 g Olvasztott áfonyát egy kis lével
- 1 csomagolás vaníliás cukor
Mártás
- 100 g Tejes csokoládé
- 50 ml Tejszínhab
Eljárás
Keverjük össze a kekszet a mixerben. Adjunk hozzá szobahőmérsékletű vajat és ismét keverjük össze. Ezután öntsük a keveréket egy formába (24cm), amit sütőpapírral béleltünk ki (a papír csak a forma alján).
A süteményt egyenletesen lenyomkodjuk egy kanállal az oldalain és az alján.
Ezt a tésztát rövid időre (10 perc) 180 fokra előmelegített sütőbe tehetjük.
A krémhez összekeverjük a mascarponét túróval és tejföllel. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Hozzáadjuk a cukrot és a lisztet, majd alaposan összekeverjük.
Egy másik tálban összekeverjük az áfonyákat némi lével és a vaníliás cukorral.
A fekete áfonya keveréket hozzáadjuk a krémhez és összekeverjük.
Az így elkészített krémet a kekszalapra öntjük. A formát párszor megütjük, hogy eltávolítsuk a buborékokat.
A sajttortát 155 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 50 percig sütjük. Az éleknek aranyszínűre kell sülniük, középen még nyersnek tűnhet. Ez nem baj, a hűtőben megdermed.
A sütés után legalább egy fél órát hagyjuk nyitott sütőben hűlni. Ezután kivesszük a cheesecake-et a sütőből és elkészítjük a mázat.
A tejfölt egy fazékban melegítjük. Egy tálba tördelünk csokoládét, és meglocsoljuk a melegített tejszínnel. Keveréssel csokoládémázzá alakul, amellyel leöntjük a sajttortát.
Így előkészített tortát helyezzük a hűtőbe. Legjobb egész éjszaka.