Forrás: ALLEKO via iStockPhotos
Alma almabor torta sütés
Ez az almás almás sütemény igazi csúcspont a sütési receptjeim között. Nemcsak a különleges összetevő - az almaecider - miatt, hanem azért is, mert hihetetlenül nedves és finom. Sokszor készítettem már ezt a tortát különböző alkalmakra, és mindig igazi szemet gyönyörködtető volt.
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 g vaj
- 200 g cukor
- 4 Tojás
- 1 Pinch só
- 300 g liszt
- 2 Teáskanál szódabikarbóna
- 200 ml Alma almabor
A feltéthez:
- 500 g alma
- 2 EK cukor
- 1 Teáskanál Fahéj
- 50 g mandulaszeleteket
Eljárás
Az almás almás sütemény sütéséhez először a vajat a cukorral együtt krémesre keverjük. Ehhez a lépéshez kézi mixert ajánlok, hogy tökéletesen krémes állagot kapjunk.
A tojásokat egyenként adjuk a vajas keverékhez, és jól keverjük össze. Adjuk hozzá a sót is.
Keverjük össze a lisztet és a sütőport, majd keverjük a tésztához az almaborral felváltva. Úgy tapasztaltam, hogy a liszt óvatos beleszitálása valóban sokat számít - sokkal könnyebbé és levegősebbé teszi a tésztát.
Öntse a tésztát egy kizsírozott és lisztezett tortaformába (kb. 26 cm átmérőjű), és simítsa el.
Hámozza meg, magozza ki és kockázza fel az almát. Keverjük össze a cukorral és a fahéjjal, és kenjük a tésztára. A pelyhesített mandula itt sem hiányozhat - ez adja azt a bizonyos pluszt a süteménynek, és csodálatosan ropogós feltétet biztosít.
Az almás almás süteményt 180 °C-ra előmelegített sütőben (felső/alsó hőfok) kb. 60 percig sütjük. Ha szükséges, fedjük le alufóliával, hogy a sütemény ne legyen túl sötét.