Alma főzelék
Az alma főzelék régóta kedvelt édesség a magyar konyhában. Friss, édes almákból, vaníliás cukorral finomítva kiváló desszert bármely ebéd vagy vacsora végén. Az alma főzelék elkészítése gyors és egyszerű, tápláló édesség, ami tökéletes lehet reggelire is. Az alábbi recept 4 adag főzeléket tartalmaz.
Hozzávalók
- 1⁄2 kg alma
- 1 l víz
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál cukor
- 2 evőkanál búzadara
- 2 evőkanál vaj
- csipetnyi só
Eljárás
Mossuk meg az almákat, majd hámozzuk meg őket és vágjuk cikkekre. Egy lábosban tegyük fel forralni a vizet a cukorral és a vaníliás cukorral együtt. Amikor a cukor feloldódott, adjuk hozzá az almacikkeket és a csipetnyi sót.
Fedjük le a lábast és főzzük lassú tűzön kb. 25 percig, míg az alma megpuhul. Ekkor adjuk hozzá a búzadarát és keverjük el, hogy ne legyen csomós.
További 10-15 percig főzze, amíg a búzadara megduzzad és a főzelék besűrűsödik. Ha szükséges, adjunk még hozzá vizet. Az utolsó percben adjuk hozzá a vajat és keverjük el.
Tálaljuk melegen vagy hidegen, a tetejét szórjuk meg fahéjjal.