Almaecet házilag
A finom, frissítő almaecet gazdag vitamintartalommal rendelkezik, és számos egészségügyi előnye is ismert.
Hozzávalók
- 5 nagy alma (bármilyen fajta)
- 11⁄2 l forralt lehűtött víz
- 2 evőkanál cukor (bármely típusú)
- 1 nagy üveg vagy befőttes üveg
- Kis mennyiségű almaecet anyahéjjal (opcionális)
Eljárás
Először is, mosd meg alaposan az almákat, vágd őket negyedekre és távolítsd el a középső részt.
A negyedeket tegyed egy nagy üvegbe vagy befőttes üvegbe, add hozzá a cukrot, és öntsd fel vízzel, amíg az almák teljesen bele nem merülnek.
Takard le a tetejét konyharuhával, és szorosan rögzítsd gumival, hogy levegőt kapjon, de a rovarok és a por ne juthasson belé.
Helyezd az üveget meleg, sötét helyre, és hagyd ott 2-3 hétig. Ebben az időben az almák kezdenek fermentálódni, és ecetük lesz.
Türelemmel várj 2-3 hetet, majd szűrd le az ecetet. Ha van anyahéjad, most adhatsz hozzá egy kis mennyiséget, hogy gyorsítsd az ecet kialakulását.
Tegyed az ecetet a hűtőbe, és ismét hagyd állni 1-2 napig. Ezután el is készült. :)