Almalekvár
Az almalekvár egy egyszerű és finom lekvár recept, melyet az őszi almatermés megőrzésére és téli élvezetére használhatunk. Gazdag vitaminokban és rostokban, és nagyon sokféleképpen felhasználható.
Hozzávalók
- 3 kg alma
- 1 kg cukor
- 1 citrom leve
- 2 vaníliarúd
- 1 csipet só
- 3 dl víz
Eljárás
Mossuk meg az almákat, majd hámozzuk meg őket és vágjuk félbe. Távolítsuk el a magházukat és vágjuk a húsukat kisebb darabokra.
Tegyük az almákat egy nagy fazékba, öntsük rá a vizet, majd adjuk hozzá a cukrot, a sót és a vaníliarúd kikapart magjait.
Keverjük jól össze a hozzávalókat, majd tegyük a fazekat közepes lángú tűzhelyre. Főzzük a keveréket körülbelül 1-1,5 órán át, vagy amíg az alma meg nem puhul és a lekvár besűrűsödik. Ne felejtsük el gyakran kevergetni, hogy megakadályozzuk az égést.
Ha az alma megpuhult és a lekvár besűrűsödött, szórjuk bele a citromlevet és keverjük jól össze. Tartsuk tovább a tüzet még körülbelül 10 percre.
Vegyük le a tűzről a fazekat, és hagyjuk a lekvárt kissé hűlni. Ezután töltsük sterilizált üvegekbe. Zárjuk le az üvegeket szorosan és helyezzük őket egy nagy lábasba vagy fazékba, majd öntsünk rá annyi forró vizet, hogy az üvegek tetjét ellepje. Főzzük őket gőzölési módszerrel 20 percig.
Vegyük ki az üvegeket a vízből, és hagyjuk őket teljesen kihűlni és lezáródni. Tároljuk hűvös, sötét helyen.