Almás kevert sütemény
Egy ősz vagy téli hétvégén nincs is kellemesebb, mint a forró kávé mellett süteményt sütni. Ebben az időszakban különösen sok az alma a piacon, szóval miért ne használnánk ki? Kipróbáltam már sokféle almás süteményt, de a kevert almás az abszolút kedvencem.
Hozzávalók
- 4 nagy alma
- 200 g liszt
- 200 g cukor
- 100 g vaj
- 4 ks tojás
- 1 Csomag sütőpor
- Fahéj
- citromhéj
Eljárás
Először is, melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Tapasztalatból mondom, hogy a sütemény sokkal szebb és egyenletesebb lesz, ha a sütőt előmelegítjük.
A tojásokat válaszd szét, a sárgáját a cukorral alaposan keverd masszává. Egy jó trükk, hogy a tojássárgáját mindig egy külön tálban keverd össze a cukorral, mert így sokkal könnyebb dolgozni vele.
Adj hozzá a vajat is, majd apránként a lisztet és a sütőport. Nagyon fontos, hogy a hozzávalókat apránként adagold, így az elegy nem lesz csomós.
A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a tésztába. Ez a lépés adja meg a süteménynek a könnyedségét, szóval nagyon fontos, hogy tényleg kemény hab legyen a tojásfehérjéből.
Az almákat hámozd meg, majd vágd kockákra. Ha nagyon édes almád van, akkor csak egy kevés cukorral, de ha savanykás, akkor érdemes egy kicsit több cukorral megszórni őket. Aztán mehet rá a fahéj és a citromhéj is. Én személy szerint mindig reszelem a citromhéjat, mert szerintem így sokkal intenzívebb az ízük.
Az almapürét a tészta utolsó rétegére halmozd, majd simítsd el. A sütőben a sütemény tetejére kerülő alma rétegnek köszönhetően a végtermék nem lesz száraz, hanem kívül ropogós, belül pedig szaftos lesz.
Sütőben 40-45 perc alatt süsd meg. Mindig érdemes az első sütési idő után tűpróbát végezni, mert minden sütő másképp működik. Ha a beleszúrt tű tiszta marad, akkor kész a sütemény. Ha nem, akkor még hagyd bent 5-10 percig.
Hagyd hűlni, majd szeleteld fel. Jó étvágyat hozzá! Jó tipp, hogy ha tálalás előtt egy picit meghinted porcukorral, még csinosabb lesz a tányéron!