Alpesi gombóc Germknödel vanília mártással
Hozzávalók
Eszközök
- 250 g félig durva liszt
- 42 g friss élesztő
- 100 ml tej
- 25 g Méz
- 25 g vaj
- 2 g só
- 1 db tojás
- 15 g citromhéj
- 120 g Szerszámok
- 1 db vaníliarúd
- 4 db sárgája
- 500 ml tejszínhab
- 80 g cukor
A szóráshoz
- 150 g őrölt mák
- cukor liszt
- menta
Eljárás
A kovász előkészítéséhez használjunk élesztőt, meleg tejet, mézet és egy kis lisztet. Hagyjuk kb. 10 percig, amíg megkel.
Az eszközök Funkciók névtér functions { //Mentse el a lefordított szöveget típus save_translation = (_: { szöveg: string, }) => bármi; } // névtér functions
A megkelt tésztát kinyújtjuk és 4 részre vágjuk. Minden darabkára 1-2 evőkanál lekvárt teszünk (dúsíthatjuk zsemlemorzsával vagy túróval, mandulával, ha túl híg), mindent jól lezárunk. Még 15 percig hagyjuk a hengernél kelni. A párolót enyhén kikenjük vajjal, hogy a knédlik ne ragadjanak hozzá. 15-18 percig pároljuk. Vigyázz, a knédlik sokat dagadnak főzés közben, a párolón kell rájuk elegendő helyet hagyni.
Közben elkészítjük a vaníliamártást (Cream Anglaise). A keverőtálba öntjük a tejszínt. A vaníliarudat hosszában felvágjuk és a kés hegyével kikaparjuk a belsejét a tejszínbe. Lassan felmelegítjük és 2 percig forraljuk.
Egyelőre a tojássárgáját habverővel habosítjuk fel a cukorral finom habbá. Folyamatos keverés közben merőkanállal forró tejszínnel öntjük le, majd még egy merőkanállal. Ezt a tojássárga keveréket folyamatos keverés közben visszaöntjük a maradék tejszínbe a lábosba, visszatesszük a tűzhelyre. Folyamatosan verjük a habverővel és melegítjük, amíg a krém meg nem sűrűsödik. Ne forraljuk túl, inkább hagyjuk melegedni. Ha van konyhai hőmérője, használhatja - a krémnek el kell érnie a hőmérsékletet körülbelül 80 ˚C.
A darált mákot összekeverjük a vaníliás cukorral.
Tálaljuk a gombócot vaníliamártással és mákos cukorral megszórva.