Forrás: facebook:Nagy Fatál Konyhája
Aranygaluska vaníliamártással
Sokszor megkérték már, hogy osszam meg a titkot, hogyan készítem az aranygaluskát. Nos, ez egy nagyon egyszerű recept, de nagyon finom. A házi vaníliamártással egyenesen csodálatos.
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g búzaliszt
- 250 ml tej
- 20 g élesztő
- 80 g cukor
- 3 tojássárga
- 100 g puha vaj
- 180 g darált dió
- Cukor és vaj a tészta megszórásához
Vaníliamártáshoz:
- 500 ml tej
- 5 tojássárgája
- 120 g cukor
- 1 rúd vanília
Eljárás
Először is melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Ez fontos, mert a tészta nem szereti a hideg sütőt.
A lisztet szitáljuk egy nagy tálba és adjuk hozzá az élesztőt, cukrot, tojássárgákat és a vajat. Figyelem, a vajat ne a tojássárgákkal együtt adjuk hozzá, előtte puha állapotúra kell olvasztani!
Alaposan dolgozzuk össze az alapanyagokat és hagyjuk kelni egy órát. Egy óra alatt kelődés alatt gyönyörűen megduplázódik és könnyed lesz.
Amíg a tészta kél, készítsük el a vaníliamártást. Miután a tejben feloldottuk a cukrot, adjuk hozzá a tojássárgákat és a vaníliarúdot. Kezdők számára fontos, hogy a vaníliamártást folyamatosan keverni kell, hogy ne égjen le!
A megkelt tésztát daraboljuk fel, majd mindegyik darabot forgassuk meg először vajban, majd a dió és a cukor keverékében.
Ezt követően helyezzük a darabokat egy kivajazott sütőformába, majd süssük aranybarnára.
A sült aranygaluskát tálaljuk a házi vaníliamártással, ami csodálatosan illik hozzá.