Forrás: Pexels
Aranyló húsleves, ahogy nagyi készíti
A vasárnapi ebédek főszereplője, a húsleves varázserővel bír: meggyógyítja a megfázást, elsimítja a vitákat és elcsendesíti a szószátyárokat. Van, aki forrón szereti, van, aki még forróbban.
Hozzávalók
- 11⁄2 kg csirke farhát nyak szárny láb fej zúza szív máj vese
- 3 sárgarépa
- 3 fehérrépa
- 1 kis karalábé
- 2 szár zeller
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 TV paprika
- 2 csokor petrezselyem
- Só bors ízlés szerint
- 15 dkg csigatészta
- 31⁄2 l víz
Eljárás
Áztassuk be a csirkehúst, majd tisztítsuk meg és távolítsuk el a nem kívánt részeket.
Tegyük a csirkét a hagymával együtt egy nagy fazékba (5 literes vagy nagyobb). Öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi, és nagy lángon forraljuk fel.
A lángot állítsuk alacsony fokozatra, távolítsuk el a víz tetejéről a habot, majd sózzuk, borsozzuk.
Amíg a csirke fő, megmossuk és feldaraboljuk a zöldségeket. Ha a leves már nem habzik, adjuk hozzá a zöldségeket és az összekötözött petrezselymet is.
Addig főzzük a levest, amíg a csirke teljesen meg nem fő. Távolítsuk el a petrezselymet, a hagymát és a paprikát. Ha a csirke lábán elkezd repedezni a bőr, a leves elkészült.
Vegyük ki a zöldségeket és a húst a fazékból, és hagyjuk állni egy kicsit a húslevest. Szűrjük le a levest.
Egy külön edényben forraljuk fel egy kevés levest, és főzzük ki benne a tésztát.
A levest a főtt csirkével, a zöldségekkel és a tésztával együtt tálaljuk.