Forrás: facebook: Gettó Gulyás
Aromás mákos nudli
A mákos nudlihoz elsősorban kiváló minőségű összetevőket ajánlok vásárolni. A tésztához használt burgonyának frissnek és ajánlottan almakrumplinak kell lennie, én mindig a piros héjút szoktam választani, mert szerintem különösen finom lesz tőle a nudli.
Hozzávalók
- 1 kg burgonya
- 300 g finomliszt
- 2 tojás
- 2 evőkanál olaj
- só
- 200 g darált mák
- 150 g porcukor
- 100 g vaj
Eljárás
Amikor a burgonyák már puha, szűrd le a vizet róluk, majd pucold meg őket. Tippem, hogy ha langyosan hámozod meg, könnyebb dolgod lesz és kevésbé égeti majd a kezedet. Utána töröld össze a burgonyákat, és hagyjuk kihűlni. Amíg a burgonya hűl, egy tálba tedd a darált mákot, és szórd hozzá a porcukrot.
A kihűlt burgonyát tedd egy nagy tálba, és add hozzá a lisztet, a tojásokat, az olajat és egy kevés sót. Gyúrd jól össze a tésztát, majd formázz belőle rudakat. Egy éles késsel vágj 1,5–2 centi hosszúságú darabokat a rúból. Figyelj arra, hogy a vágott nudlik ne ragadjanak össze, ezért szórhatsz alájuk egy kevés lisztet.
Egy nagy lábasban forralj vizet, sajnálj rá bőven a sót – tapasztaltam, hogy így sokkal finomabb lesz a végeredmény. Ha a víz már forr, szórd bele a nudlikat, és főzd őket, míg a tetejükre nem jönnek. Ez alatt kicsit megpirítom a vajat, mert úgy gondolom, hogy attól lesz igazán ízletes a mákos nudli.
Amikor a nudlik feljöttek a víz tetejére, szűrd le őket, majd öntsd a pirított vajba, addig forgasd őket benne, míg a vaj rájuk nem tapad. Tálalja őket a mákkal, esetleg további porcukorral, és kész is! Fordíts rá figyelmet, hogy a nudlikat tálalás előtt érdemes picit lehűteni, mert így sokkal ízletesebb lesz a mák és a vaj karamellizálódik rajta.