Az Igazi Pincepörkölt
A pincepörkölt egy hagyományos magyar étel, amelyet általában disznóhúsból készítenek. A pörköltet általában tarhonyával vagy friss kenyérrel fogyasztják.
Hozzávalók
- 1 kg sertéshús (vagy csirkehús vagy marhahús)
- 2 Fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 nagy paradicsom
- 2 ek pirospaprika
- 1 tk őrölt kömény
- 1 Csomag szárított kakkfű
- 2 ks babérlevél
- 3 ek liszt
- 3 dl vörösbor
- 11⁄2 dl víz
- 1 ek ecet
- só, bors ízlés szerint
- olaj a sütéshez
Eljárás
A húst kockákra vágjuk (kb. 3x3 cm), és megfűszerezzük sóval és borssal.
Egy nagy lábasban forrósítsuk fel az olajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Addig pirítjuk, amíg a hagyma üveges lesz.
Hozzáadjuk a kockázott húst, és mindkét oldalát addig sütjük, amíg elkezd pirulni.
A pirospaprikát beleszórjuk és jól elkeverük, majd hozzáadjuk a meghámozott babérlevelet.
Egy kis edényben keverjük össze a lisztet a vízzel, majd öntsük a húshoz, és jól keverjük.
Öntsük hozzá a vörösbort, majd takaréklángon, fedő alatt főzzük kb.1,5-2 órán keresztül, amíg a hús puha lesz.
Az utolsó 10 percben hozzáadjuk az ecetet, majd ízlés szerint utána sózzuk-borsozzuk.