Bab torta
Az eredeti recept szerint a babot rumos-citrusos szirupba mártják, majd gyakran tejszínhabbal, gyümölcsökkel és egyéb díszítésekkel tálalják.
Hozzávalók
A tésztához:
- 1 teáskanál száraz élesztő
- 2 evőkanál meleg víz
- 2 evőkanál cukor
- 2 tojás
- 125 g liszt
- 125 g vaj
A sziruphoz:
- 200 g cukor
- 250 ml víz
- 60 ml rum (vagy citromlé)
A díszítéshez:
- tejszínhab
- friss gyümölcsök
- porcukor
Eljárás
A tésztához először az élesztőt feloldjuk a meleg vízben, hozzáadjuk a cukrot és hagyjuk 10 percig állni.
A tojásokat habosra verjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a vajat, végül beledolgozzuk az élesztős keveréket. Az egészet simára keverjük.
A tésztát beletesszük a formába (kb. 20 cm átmérőjű), és hagyjuk pihenni 30 percig.
A tésztát előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük kb. 30 percig.
Közben készítjük el a szirupot: a cukrot és a vizet forraljuk össze, majd hozzáadjuk a rumot/citromlevet.
A megsült tortát forrón mártjuk bele a szirupba, és hagyjuk, hogy a szirup jól beszívódjon.
Végül díszítjük tejszínhabbal, friss gyümölcsökkel és porcukorral.