Forrás: sonda-stefans-images from Canva
Babka Kalács
A babka kalács hagyományosan télen készül, de bármikor elkészíthető, ha egy kis meleg, otthoni ízre vágyunk. A fahéjas töltelékkel és a csipetnyi sóval kiváló desszert hétvégén vagy ünnepnapokon.
Hozzávalók
tészta
- 500 g liszt
- 2 ks tojás
- 200 ml tej
- 50 g cukor
- 20 g élesztő
- 1 csipet só
- 100 g vaj
töltelék
- 200 g barna cukor
- 2 evőkanál Fahéj
- 100 g vaj
máz
- 200 g porcukor
- 3 evőkanál tej
Eljárás
Készítsük elő a tésztát. Keverjük össze a lisztet, a tojásokat, a tejet, a cukrot, az élesztőt és a sót egy tálban. Adjuk hozzá a vajat és dolgozzuk össze, amíg sima és rugalmas lesz. Hagyjuk kelni 1 órán keresztül.
Készítsük el a tölteléket. Keverjünk össze barna cukrot, fahéjat és vajat egy tálban.
Nyújtsuk ki a tésztát egy nagy téglalap alakúra. Kenjük meg a töltelékkel, majd tekerjük fel a hosszanti oldalánál fogva. Vágjuk félbe a hosszában, majd fonjuk össze a két felét és helyezzük egy sütőformába.
Süssük 180 °C-os sütőben körülbelül 30-35 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Hagyjuk kihűlni.