Forrás: Firn via iStockPhotos
Baumkuchenspitzen karácsonyra
Számomra ezek a csodálatos Baumkuchenspitzenek legalább annyira részei a karácsonyi szezonnak, mint maga a karácsonyfa. Számtalanszor elkészítettem már, és minden alkalommal egy kis ünnep, amikor látom, hogy rétegről rétegre előbújik az aranybarna, illatos sütemény. Az én eljárásommal és egy kis türelemmel biztosan sikerülni fognak ezek a finom Baumkuchenspitzenek.
Hozzávalók
A tésztához:
- 6 Tojás
- 250 g cukor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 200 g Marcipánmassza
- Egy bio citrom héja
- 250 g lágyított vaj
- 250 g önserkentő liszt
- 1 Csomag szódabikarbóna
A mázhoz:
- 200 g keserédes csokoládé
- 2 evőkanál kókuszolaj
Eljárás
1. A Baumkuchenspitzen sütéséhez először melegítsük elő a sütőt 250 fokra felső/alsó hőfokra. Ezután kenjünk ki egy kenyérsütőformát, és tegyük félre.
Ezután szétválasztjuk a tojásokat. Ezt mindig óvatosan teszem, mert a tojássárgája nagyban befolyásolja a tészta állagát.
Egy nagy tálban keverjük össze a tojássárgáját, a cukrot és a vaníliás cukrot. Gyúrjuk bele a marcipánmasszát (egy kis tipp: ha a marcipán túl kemény, akkor előtte kicsit felmelegíthetjük). Ezután adjuk hozzá a citromhéjat és a megpuhított vajat, majd keverjük össze az egészet alaposan.
A következő lépésben keverje össze a lisztet és a sütőport, és fokozatosan szitálja a tojásos keverékhez, hogy elkerülje a nagy csomókat.
Most verjük kemény habbá a tojásfehérjét, és óvatosan forgassuk bele a tésztába.
Most jönnek a rétegek: Öntsünk kb. 2 evőkanálnyi tésztát az előkészített tepsibe, és egyenletesen oszlassuk el. Ezt a folyamatot ismételjük meg kb. 10-12 alkalommal, és rétegenként 3-4 percig sütjük a tortát.
Amikor már nem marad tészta, vegye ki a süteményt a sütőből, és hagyja alaposan kihűlni.
Közben a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. Ha a torta kihűlt és kifordult, vágjuk kockákra. Mártsuk ezeket a kockákat az olvasztott csokoládéba, és hagyjuk egy rácson lecsöpögni. Elkészültek a csodálatos ünnepi Baumkuchenspitzenek!