Bazsalikomos pizza
A bazsalikomos pizza a friss ízek és az olasz konyha szerelmeseinek kedvence lehet. A jó minőségű alapanyagok és a friss zöldségek kombinációja adja a pizza igazán gazdag, harmonikus ízvilágát. Az elkészítése sem bonyolult, némi gyakorlattal és türelemmel bárki sikeresen elkészítheti.
Hozzávalók
Tésztához:
- 250 g finomliszt
- 11⁄2 dl langyos víz
- 1⁄2 dl olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 20 g élesztő
A feltéthez:
- 8 evőkanál paradicsomszósz (házi, vagy bolti)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss bazsalikom
- 200 g mozzarella sajt
- 1⁄2 piros hagyma
- Só, bors oregánó ízlés szerint
Eljárás
A tésztához keverjük össze a lisztet, a sót és a cukrot egy nagy tálban.
Egy külön tálban keverjük ki az élesztőt a langyos vízben, majd adjuk hozzá az olívaolajt is.
Öntsük a folyékony keveréket a száraz hozzávalókhoz, majd dolgozzuk össze.
Gyúrjuk a tésztát 5-10 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Tegyük a tésztát egy tálba, takarjuk le, és hagyjuk 1 órán át kelni.
Ezalatt készítsük el a feltétet. A paradicsomszószhoz adjuk hozzá a fűszereket, a morzsolt fokhagymát, bazsalikomot.
Nyújtsuk ki a tésztát a kívánt méretűre, majd kenjük meg a fűszeres paradicsomszósszal.
Szórjuk meg a tésztát a mozzarella sajttal. Keverjük össze a hagymát és a fokhagymát, majd szórjuk a sajt tetejére.
Süssük a pizzát a sütőben 15-20 percig, amíg a tészta széle aranybarna nem lesz.