Forrás: facebook:Borbás Marcsi
Birsalmakompót
Az őszi sétáink során gyakran szedünk magunknak birsalmát a helyi piacról, amelyeket nem csak a mennyei illatuk miatt szeretünk, hanem mert fantasztikus ízt kölcsönöznek a süteményeknek vagy kompótoknak. Az elmúlt években megtapasztaltam, hogy milyen fontos a megfelelő fajta és érettségű birsalma választása.
Hozzávalók
- 1 kg birsalma
- 11⁄2 l víz
- 250 g cukor
- 1 citrom
- 1 rúd vanília
- 1 csipet só
Eljárás
A birsalmát alaposan mossuk meg, hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat és vágjuk kis kockákra. Én személy szerint tavaly egy hámozót kaptam karácsonyra, ami megkönnyíti a munkámat. Próbáljuk gyorsan dolgozni, hogy a birsalma ne barnuljon meg.
A cukrot forrjuk fel a vízzel egy nagy fazékban. Adjunk hozzá egy csipet sót, mert segít kiemelni az édességet.
A lébe tegyük a birsalmát, a vaníliarudat és a citromot. A citromot ajánlom több kisebb darabra felvágni, hogy egyenletesen eloszolja a savasságát a kompótnak.
Főzzük alacsony lángon, míg a birsalma megpuhul, de még tartja a formáját. Tapasztalatom szerint, a birsalmának gyakran 40-50 perc kell a tökéletes állag eléréséhez. Ne feledjük, fontos, hogy ne főzzük túl, mert akkor már szétesik.
Ha kész, távolítsuk el a vaníliarudat és a citromot. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk még hozzá cukrot. Személy szerint én szeretem, ha egy kis savanykás íz is van benne, így tökéletesen enyhíti az édességet.