Forrás: facebook:Gitka boszikonyhája
Birsalmasajt
A birsalmasajt minden családi ünnepünk nélkülözhetetlen édessége, sőt, ha valódi meglepetést akarok okozni a barátaimnak, ezzel készülök. Már gyerekként is nagy izgalom volt a birsalmasajt készítése, hiszen a birskóstolás csodálatos pillanat volt.
Hozzávalók
- 1 kg Birs
- 1 kg cukor
- 1 ks citromlé
- 2 tasak Zselatin
Eljárás
Előkészítés: Megmosom és nagyobb darabokra vágom a birset, hogy könnyebb legyen kifőzni. A birset szép nagy fazékban felteszem főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Fontos, hogy ne legyenek zöld részek a birsen, mert az keserűvé teszi a sajtot.
Főzés: Körülbelül 1-2 óra főzés után, amikor a birs már szétfőtt, leszűröm a levét. A birs levét összekeverem a cukorral és a citromlevet is hozzáadom. Az egészet ismét felteszem főni. Közben a zselatint beáztatom hideg vízbe, majd mikor megduzzadt, hozzáadom a birs lekvárhoz. Folyamatos keverés mellett addig főzöm, míg besűrűsödik és gyönyörű ragacsos-sűrű masszát kapok.
A végén beleöntöm a masszát előkészített formákba, gyönyörű piros színű lesz. A tetejét megszórom kristálycukorral és hagyom megszáradni, akár napokig is.