Forrás: Youtube
Bográcsgulyás a csapatnak
Tikkasztó hőség ide vagy oda, nyáron akkor is a bográcsozás a legjobb.
Hozzávalók
A leveshez
- 60 dkg marhanyak
- 30 dkg vöröshagyma
- 2 ks sárgarépa
- 1 ks fehérrépa
- 1⁄2 ks zeller
- 40 dkg krumpli
- 3 ek fűszerpaprika
- 1⁄2 ek csípős fűszerpaprika
- só
- bors
- őrölt kömény
- 1 ks paradicsom
- 1 ks Paprika
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 ek zsír
- 21⁄2 l víz
A csipetkéhez
- 1 ks tojás
- 8 dkg liszt
- 1 csip só
Eljárás
A marhát megtisztítjuk és felkockázzuk, a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk, a burgonyát, sárgarépát, fehérrépát és zellert megpucoljuk és feldaraboljuk, a paprikát és paradicsomot apró kockákra vágjuk.
Zsíron üvegesre pirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köményezzük, fűszerpaprikázzuk, hozzáadjuk a paprikát és paradicsomot is, majd erős tűzön szakaszosan pároljuk, folyamatosan kavargatva, vízzel öntögetve, ameddig meg nem puhul a hús.
Ameddig párolódik a hús, addig a csipetkéhez mindent összegyúrunk és konyharuhára csipkedjük a tésztát, had szikkadjon a napon kicsit.
Ha a hús puha, akkor hozzáadjuk a gyökérzöldségeket és a maradék vízzel felöntjük, sózzuk. Amikor megpuhultak a zöldségek, akkor a csipetkét és a fokhagymát hozzáadjuk, majd 10 perc alatt készre főzzük.