:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/OfkbaJSMk6NWkqUvTWyY/38918aa366d35afc5ceb268052eed0.jpeg)
Forrás: Pixabay
Bolognai ragu, az olasz konyha leggyakrabban használt szósza
A Bolognai ragu, más néven Bolognese szósz, az olasz konyha egyik klasszikus és leggyakrabban használt szószai közé tartozik. Általában spagetti tésztával szokták tálalni, de más tésztafajtákhoz is kiválóan passzol. A hagyományos Bolognai ragut hosszan, legalább 2 órán át főzzük alacsony lángon, hogy az ízek maradéktalanul összeérjenek.
Hozzávalók
- 500 g darált marhahús
- 1 Fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 1 zellerszár
- 400 g hámozott paradicsom konzerv
- 250 ml vörösbor
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
- 3 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- 1 teáskanál szárított oregánó
Eljárás
Melegítsük fel az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben, majd adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellerszárat. Pároljuk 5-6 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Adjuk hozzá a darált húst, és közepes lángon főzzük tovább, amíg a hús megpirul.
Öntsük hozzá a vörösbort, és főzzük, amíg az alkohol elpárolog.
Adjuk hozzá a paradicsomot, a paradicsompürét, a bazsalikomot és az oregánót, majd ízesítsük sóval és borssal.
Csökkentsük a hőmérsékletet, és főzzük lassan, alacsony lángon körülbelül 2 órán át, időnként megkeverve.
Tálaljuk frissen főtt tésztával, megszórva friss reszelt parmezánnal.